Idea Kitar Semula Makanan #9: Pisang Terlalu Masak Menjadi Cekodok Pisang

Pada minggu lepas suami saya telah membeli buah pisang berangan (Cavendish) dalam kuantiti yang banyak. Apabila disimpan hampir seminggu, pisang ini telah 'terlalu masak' dan lembik. Hendak dibuang terasa sayang, tapi hendak dimakan sudah terlalu lembik. Saya membuat keputusan untuk memasak cekodok pisang dengan menggunakan pisang lembik ini.
 


Bahan-bahan dan cara membuat cekodok pisang versi saya adalah seperti berikut:

Bahan-bahan:
9 biji pisang berangan lembik (dibuang kulit dan dihancurkan)
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder (serbuk penaik)
1/2 sudu kecil garam

Cara membuat:
  1. Sediakan bahan-bahan untuk membuat cekodok pisang.
  2. Gaul rata kesemua bahan di dalam sebuah mangkuk besar.
  3. Masukkan minyak panas ke dalam kuali dan goreng adunan tepung seperti membuat cucur. Cekodok pisang sedia dihidang dan dimakan panas-panas.
Semoga perkongsian resipi cekodok pisang cara saya ini bermanfaat untuk dicuba. Selamat mencuba. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...