Tips Pemilihan Permaidani

Permaidani merupakan pelengkap dekorasi kepada ruang dalam sesuatu kediaman. Terdapat pelbagai pilihan permaidani dengan jenis dan corak permaidani yang sesuai untuk ruang yang berbeza di dalam rumah. 

Tips Pemilihan Permaidani
Tips Pemilihan Permaidani - Sumber gambar versusbattle.com
Sebelum ini dibincangkan mengenai tips pemilihan langsir. Beberapa tips asas pemilihan permaidani yang sesuai adalah seperti berikut:

Pemilihan permaidani mengikut keluasan ruang

Sekiranya bilik atau ruang dalam rumah anda bersaiz kecil, pilih permaidani dengan warna yang cerah atau putih bagi menampakkan ruang yang lebih luas. Namun warna ini tidak sesuai bagi keluarga yang memiliki anak kecil kerana cepat kotor.


Pemilihan permaidani mengikut warna ruang

Elakkan memilih warna permaidani sedondon dengan warna perabot, langsir atau dinding. Pastikan warna permaidani serasi dengan warna dinding ruang rumah. Jika ruang tamu di rumah menempatkan set perabot bewarna gelap, pilih permaidani dengan warna yang lebih terang dan kontra. Ini akan menampakkan ianya lebih menarik. 


Pemilihan permaidani mengikut konsep dekorasi

Jika konsep dekorasi ruang anda mengikut gaya etnik, suai padan dengan ambal yang diperbuat dari buluh atau rotan. Permaidani bermotif kerawang dan bunga dari Iran atau Turki sesuai untuk konsep tradisional Melayu. Bagi konsep ‘urban’ pula, pemilihan permaidani jenis ‘shaggy’ seperti bulu adalah paling sesuai. 


Pemilihan permaidani mengikut kualiti permaidani

Pemilihan permaidani juga perlu berdasarkan kualitinya. Terdapat pelbagai jenis permaidani yang dijual di pasaran dengan kualiti dan harga yang berbeza. Pastikan pembelian permaidani yang berkualiti setimpal dengan palaburan wang anda.


Oleh itu, buatlah pilihan yang bijak untuk meletakkan permaidani yang bersesuaian pada ruang di rumah anda. Pemilihan permaidani yang sesuai pasti akan menyerlahkan lagi dekorasi di rumah anda. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...