Tips Rumah tangga bagi Ibu Bekerjaya

Bekerjaya bukanlah alasan untuk seorang ibu mengabaikan urusan rumah tangga seperti mengemas, memasak, mencuci pakaian dan sebagainya. Wanita bekerjaya perlu bergerak pantas dan cekap di dalam menguruskan diri sendiri, rumah tangga dan keluarga. 

Tips Rumah tangga bagi Ibu Bekerjaya
Tips Rumah tangga bagi Ibu Bekerjaya - Sumber gambar en.wikipedia.org
Ibu bekerjaya haruslah kreatif di dalam melaksanakan tugas rumah tangga agar segalanya berjalan lancar. Beberapa tips pengurusan rumah tangga adalah seperti berikut: 

Memasak bagi ibu bekerjaya 

Peruntukkan masa hujung minggu anda untuk menyediakan bahan asas seperti cili dan bawang dikupas atau dikisar serta bahan mentah seperti daging, ikan, ayam dan sayur yang telah dibersihkan. Pekkan dan simpan semua bahan-bahan masakan ini untuk stok lima hari bekerja. 


Mengemas dapur bagi ibu bekerjaya

Sementara menunggu lauk yang direneh atau digoreng masak, cuci peralatan memasak yang telah digunakan. Anda juga boleh mengemas dapur dan mengelap lantai sementara menunggu lauk masak. 


Membasuh pakaian bagi ibu bekerjaya

Basuh pakaian anda sekeluarga dengan mesin basuh pada setiap hari. Bagi pakaian yang telah kering, lipat dan susun dengan segera. Anda boleh meminta bantuan anak yang telah besar untuk melipat kain. 


Menggosok pakaian bagi ibu bekerjaya 

Peruntukkan waktu hujung minggu untuk menggosok stok pakaian anda sekeluarga bagi dipakai selama seminggu. Selain daripada memudahkan kerja anda, bil elektrik juga dapat dijimatkan. 


Mengemas rumah bagi ibu bekerjaya

Peruntukkan waktu hujung minggu untuk mengemas dan membersihkan di dalam dan luar rumah. Jika anak telah besar, ajak mereka untuk sama-sama membantu anda mengemas rumah. Pasti kerjasama ini mengeratkan hubungan anda sekeluarga. 


Oleh itu setiap ibu bekerjaya perlu bijak dan kreatif di dalam merancang rumah tangga. Perancangan yang cekap dan efisyen pasti akan memberi lebih banyak masa untuk anda bersama keluarga tersayang dan tentu dapat mengelakkan tekanan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...