Tips Bawa Anak Membeli Belah

Membawa anak pergi membeli belah mengundang padah sekiranya ibu bapa terleka seketika. Tambahan pula keupayaan fizikal serta keyakinan diri kanak-kanak yang semakin meningkat membuatkan mereka berani.

Tips Bawa Anak Membeli Belah
Tips Bawa Anak Membeli Belah - Sumber gambar pixgood.com
Seharusnya anda mengamalkan tips berikut ketika membawa anak pergi membeli belah:

Hafal maklumat diri sebelum keluar membeli belah

Minta anak menghafal alamat dan nombor telefon anda. Pastikan juga anak membawa maklumat asas dirinya yang ditulis pada kertas dan diletak di begnya. Ingatkan anak menunjukkan kertas itu kepada orang yang menjumpainya jika terpisah dari anda. 


Kenali persekitaran tempat membeli belah

Ajar anak mengenali persekitaran tempat membeli belah seperti menunjukkan kaunter pertanyaan atau memperkenalkan pengawal keselamatan melalui uniform yang dipakai. Minta anak anda berjumpa pihak berkenaan jika tersesat. 


Memakai baju warna terang ketika membeli belah

Pastikan anda dan anak memakai pakaian yang bewarna terang. Pakaian yang bewarna terang memudahkan anda mencari anak anda jika mereka hilang dari pandangan mata atau berada di dalam kerumunan orang ramai yang membeli belah. 


Sebaiknya setiap ibu bapa harus peka ketika membawa anak keluar membeli belah. Oleh itu, setiap ibu bapa harus mendidik anak mereka untuk menghadapi kemungkinan sekiranya anak terpisah dari ibu bapa ketika membeli belah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...