Idea Kitar Semula Makanan #4 - Telur Masak Sambal

Lebihan telur rebus (telah dikupas kulit) daripada nasi lemak yang dimasak semalam masih berbaki dalam peti sejuk. Untuk resipi kitar semula makanan pada kali ini, saya mengitar semula telur rebus menjadi telur masak sambal. Masakan ini ringkas dan mudah disediakan.

Telur Masak Samba
Telur Masak Samba

Bahan-bahan Telur Masak Sambal:

4 biji telur rebus (digoreng dengan minyak panas)
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Garam
Gula
Air asam jawa


Cara membuat Telur Masak Sambal:

  1. Tumis bawang merah dan bawang putih kisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga pecah minyak. 
  3. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
  4. Masukkan hirisan bawang besar yang dipotong bulat dan telur.
  5. Kacau dan sedia untuk dihidangkan. 
Telur masak sambal boleh dimakan bersama nasi panas. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...