Petua Tradisional untuk Wanita Hamil

Petua tradisional untuk wanita hamil telah pun diamalkan turun temurun sejak generasi terdahulu lagi. Selain bahan untuk petua tradisional mudah didapati, ianya juga tidak mengandungi bahan kimia berbahaya.

Petua Tradisional untuk Wanita Hamil
Petua Tradisional untuk Wanita Hamil - Sumber gambar alyaoum24.com

Beberapa petua yang ringkas dan mudah untuk wanita hamil adalah seperti berikut:

Menghilangkan loya wanita hamil

Bersihkan segenggam daun kari dan kisar bersama sedikit air masak menjadi jus. Campurkan jus daun kari ini dengan sedikit perahan limau nipis dan satu sudu teh gula. Kacau sebati dan minum setiap pagi.


Mengatasi kulit merekah wanita hamil

Sesetengah wanita hamil akan mengalami kulit merekah di bahagian perut dan peha. Atasinya dengan cara menyapukan minyak zaitun di bahagian perut dan peha selepas mandi dan sebelum tidur.


Masalah sembelit wanita hamil

Sekiranya wanita hamil mengalami masalah sembelit atau sukar membuang air besar, amalkan makan sayur sawi yang ditumis dengan sedikit minyak dan air pada setiap hari.


Mudah bersalin wanita hamil

Amalkan minum satu sudu teh minyak kelapa yang dibuat sendiri sebanyak tiga kali seminggu ketika kandungan berusia enam bulan. Setelah kandungan mencecah sembilan bulan, amalkan minum satu sudu teh minyak kelapa setiap hari.


Kulit bayi cerah untuk wanita hamil

Wanita hamil harus banyakkan makan sayur-sayuran bewarna hijau seperti bayam dan sawi jika ingin bayi yang lahir berkulit cerah. Pelbagaikan masakan sama ada makan mentah sebagai ulam, mencelur atau menumis.


Oleh itu, banyak lagi petua tradisional yang lain khusus untuk wanita hamil. Seeloknya dapatkan nasihat dari doktor jika masalah berterusan. Semoga petua untuk wanita hamil yang ringkas ini dapat dimanfaatkan oleh anda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...