Khasiat Madu

Sebelum ini saya pernah kongsikan artikel mengenai petua menyimpan madu agar tahan lama. Kali ini saya akan kongsikan pula berkenaan dengan khasiat madu terhadap kesihatan dan kecantikan diri.

Khasiat Madu
Khasiat Madu - Sumber gambar farmhouse.ae
Madu adalah pemanis semulajadi atau alami yang telah digunakan sejak dahulu kala. Beberapa khasiat madu adalah seperti berikut:

1. Khasiat madu sebagai antioksida
Kandungan antioksida di dalam madu baik untuk mempertahankan tubuh daripada serangan radikal bebas. Di samping itu, ia menjadikan tubuh lebih sihat, bertenaga dan terhindar daripada penyakit seperti kanser.

2. Khasiat madu untuk awet muda
Beberapa jenis asid organik yang terdapat dalam madu bermanfaat untuk mengurangkan kulit kendur, garis penuaan dan menganjalkan kulit. Kandungan gula dan asid amino pula berfungsi mengekalkan kelembapan kulit.

3. Khasiat madu untuk menurunkan kolesterol
Kandungan mineral dan vitamin semulajadi di dalamnya membantu menurunkan kolesterol. 

4. Khasiat madu untuk menghilangkan parut
Enzim, vitamin serta mineral yang terkandung dalam madu mampu merangsang pertumbuhan sel baru. Jika disapu pada kulit terbakar, ia akan cepat sembuh dan seterusnya mengurangkan parut.

5. Khasiat madu untuk merawat luka
Kandungan glukosa dan enzim di dalamnya menghasilkan oksidase glukosa yang seterusnya memecahkan glukosa madu menjadi hidrogen peroksida (sebagai antiseptik) untuk merawat luka. 

Oleh itu, gunakanlah madu asli tanpa waswas sebagai alternatif bagi menggantikan gula atau pemanis tiruan. Semoga perkongsian berkenaan khasiat madu pada kali ini memberikan informasi kepada anda.

2 ulasan:

 1. Nice sharing...
  Madu...memang banyak khasiatnya..

  BalasPadam
  Balasan
  1. teima kasih fidah shah.. memang banyak khasiat madu..

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...