Kaedah penyimapanan makanan yang betul adalah penting bagi memastikan makanan sentiasa segar, berkhasiat dan selamat untuk dimakan. Perkongsian tips kekalkan khasiat makanan dalam peti sejuk pada kali ini adalah bagi makanan yang disimpan dalam peti sejuk.
Simpan buah dan sayur dalam peti sejuk
Simpan buah-buahan dan sayur-sayuran di bahagian bawah laci peti sejuk bagi mengelakkannya rosak atau membeku. Bungkus sayur-sayurandengan plastik berlubang bagi melancarkan pengaliran udara.
Simpan makanan siap masak dalam peti sejuk
Biarkan makanan siap masak sejuk terlebih dahulu di luar. Kemudian simpan dalam bekas bertutup seperti bekas plastik bertutup atau beg plastik yang dibalut kertas aluminium. Ini dapat mengekalkan kualiti makanan serta mengelak bau dan ia tumpah.
Simpan makanan telah dimasak dalam peti sejuk
Makanan telah dimasak seeloknya disimpan di bahagian atas peti sejuk (sejuk beku). Namun masukkan ke dalam bekas bertutup bagi mengelakkan pencemaran oleh makanan mentah seperti ikan, ayam dan daging.
Simpan telur dalam peti sejuk
Simpan telur ditempat yang dikhaskan untuk telur. Suhu yang sejuk akan melambatkan proses pembiakan bakteria.
Simpan makanan dalam tin dalam peti sejuk
Masukkan makanan dalam tin (yang telah dibuka) ke dalam bekas kaca atau plastik bertutup bagi mengelakkan tindakbalas logam (tin) yang memberi kesan kepada kualiti makanan.
Diharapkan perkongsian mengenai tips kekalkan khasiat makanan yang disimpan dalam peti sejuk pada kali ini memberikan panduan asas kepada anda. Cara penyimpanan yang salah pasti akan menjejaskan khasiat dan kualiti makanan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan