Tips Terapi Jiwa Sendiri

Terdapat individu yang kelihatan normal secara luaran. Namun hakikatnya di dalam jiwanya terasa sunyi dan sedih. Paling kritikal apabila dia mendengar suara halus yang menyuruhnya melakukan sesuatu di luar batasan seperti mencederakan diri sendiri.


Tips Terapi Jiwa Sendiri
Tips Terapi Jiwa Sendiri- Sumber gambar meditationtoday.com.au
Individu begini suka memendam masalahnya sendirian yang akhirnya mungkin akan menyebabkan dia menjadi ‘gila’. Beberapa tips untuk terapi jiwa yang boleh dilakukan sendiri adalah seperti berikut:


Sentiasa positif untuk terapi jiwa

Jika hendak tenang, anda perlu mencari suasana yang tenang. Salah satu caranya adalah dengan berdampingan dengan perkara positif dan individu yang positif. Misalnya lakukan solat berjemaah di masjid atau mendengar ceramah agama.


Kongsi masalah untuk terapi jiwa

Jika anda mempunyai masalah, usah dipendamkan dalam hati. Berkongsilah masalah dengan seseorang yang boleh dipercayai seperti ahli keluarga atau kaunselor. Pasti anda akan berasa tenang selepas meluahkan.


Beribadah untuk terapi jiwa

Isi masa sunyi anda dengan membaca ayat suci al-quran dan berzikir menyebut nama Allah SWT. Banyakkan melakukan solat sunat dan berdoa kepada Allah SWT agar terus diberikan kekuatan untuk menghadapi dugaan hidup.


Elak berkhayal untuk terapi jiwa

Sibukkan diri melakukan aktiviti berfaedah seperti bersukan bersama kawan atau melakukan hobi disukai bagi mengelakkan berkhayal. Ketika berkhayal syaitan akan menghasut anda melakukan sesuatu yang tidak baik.


Rasa bersyukur untuk terapi jiwa

Percaya bahawa setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Lihatlah terdapat individu lain yang mempunyai masalah yang lebih serius berbanding diri anda. Pasti anda rasa bersyukur kerana masalah anda lebih kecil berbandingnya.


Oleh itu, usah biarkan kesunyian jiwa anda diisi dengan sesuatu yang melalaikan dan melakukan maksiat. Kerana keseronokan itu hanyalah sementara dan pasti akan menambahkan lagi kegusaran di jiwa anda. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...