Khasiat Buah-buahan Kering

Buah-buahan kering boleh dimakan mentah atau dicampur dalam makanan seperti oat, biskut, kek dan pelbagai lagi. Selain daripada rasanya yang sedap, kandungan nutrien di dalamnya juga bermanfaat untuk kesihatan anda. 

Khasiat Buah-buahan Kering
Khasiat Buah-buahan Kering - Sumber gambar victorianuts.com
Beberapa khasiat buah-buahan kering berdasarkan kepada jenis buah adalah seperti berikut: 

Buah aprikot kering

Aprikot mengandungi potasium, serat, zat besi dan beta karotene. 


Buah ceri kering

Vitamin A dan potasium terdapat dalam buah ceri. 


Buah prun kering

Buah prun kaya dengan potasium, serat dan antioksida. 


Buah kurma kering

Kurma mengandungi serat, besi, potasium dan karbohidrat yang mampu membekalkan tenaga.


Buah anggur kering (kismis)

Zat besi dan serat di dalam kismis baik untuk sistem penghadaman dan mengurangkan kolesterol. 


Buah tin kering

Kandungan serat, besi, kalsium, potasium, vitamin E dan vitamin B6 membantu menyingkirkan kolesterol dari tubuh anda. 


Oleh itu, kandungan pelbagai nutrien di dalam buah-buahan kering baik untuk memberikan zat penting kepada tubuh anda. Buah-buahan kering juga sesuai dijadikan sebagai snek sihat bagi anda yang sedang berdiet.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...