Tips Atasi Wajah Cepat Berpeluh

Masalah wajah cepat berpeluh selalu dihadapi ketika cuaca panas. Wajah berpeluh akan menyebabkan solekan anda cair dan kelihatan bercapuk. Pasti keadaan ini akan mencacatkan penampilan wajah anda. 

Tips Atasi Wajah Cepat Berpeluh
Tips Atasi Wajah Cepat Berpeluh - Sumber gambar tumblr.com
Sebelum ini telah dibincangkan mengenai petua solekan asas di dalam artikel yang lalu. Beberapa tips yang boleh dilakukan bagi mengatasi wajah cepat berpeluh adalah seperti berikut:

Solekan nipis untuk wajah cepat berpeluh

Sapu nipis bedak asas dan bedak muka di wajah anda bagi mengelakkannya cair ketika berpeluh. Atau gunakan bedak arab dengan sapuan nipis, jika berpeluh anda hanya perlu menekapnya dengan span dan solekan akan bertambah cantik. 

Ais untuk wajah cepat berpeluh

Tekapkan kulit wajah anda dengan ais sebelum bersolek. Ais akan mengecilkan liang roma di wajah anda dan masalah kulit berminyak juga akan dapat dikurangkan. 

Kertas minyak (blotting paper) untuk wajah cepat berpeluh

Bawa bersama kertas minyak ketika anda menghadiri majlis atau kenduri di tempat yang terbuka/panas. Jika berpeluh, tekapkan wajah anda dengan kertas minyak berkenaan secara perlahan-lahan. 

Penyegar muka (spray mist) untuk wajah cepat berpeluh

Semburkan penyegar muka di wajah anda sebelum bersolek. Penyegar muka dapat mengekalkan kelembapan kulit anda serta mengekalkan solekan yang cantik dan tidak pudar. 

Untuk mengekalkan kelembappan kulit dan mengelakkan kekeringan ketika cuaca panas, banyakkan minum air putih. Oleh itu, bolehlah mencuba tips seperti di atas sekiranya anda juga menghadapi masalah wajah cepat berpeluh.

2 ulasan:

  1. Rupanya ada banyak cara tradisional untuk atasi wajah berpeluh

    BalasPadam
  2. alhamdulillah . . terima kasih . .

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...