Tips Penjagaan Gigi Palsu

Melalui kaji selidik pengguna, terdapat tiga juta pemakai gigi palsu di Malaysia. Penjagaan gigi palsu adalah penting bagi memastikan ianya sentiasa dalam keadaan baik. Kali ini dikongsikan tips penjagaan gigi palsu.

Tips Penjagaan Gigi Palsu
Tips Penjagaan Gigi Palsu - Sumber gambar tupacdds.blogspot.com
Sebelum ini saya pernah kongsikan mengenai proses membuat gigi palsu di dalam artikel yang lalu. Beberapa tips penjagaan gigi palsu adalah seperti berikut:

1. Tips penjagaan gigi palsu ketika memberus
Sebelum memberus gigi palsu, keluarkannya dari mulut. Pilih berus gigi berbulu lembut dan berus perlahan-lahan.

2. Tips penjagaan gigi palsu selepas makan
Bersihkan gigi palsu dengan cara menanggalkannya dari mulut setiap kali selepas makan. Bersihkan sisa makanan yang terlekat pada gigi. 

3. Tips penjagaan gigi palsu ketika tidur
Elakkan memakai gigi palsu ketika tidur. Sebaliknya buka gigi palsu dan rendamkan di dalam bekas berisi air atau pembersih gigi palsu seperti polident bagi mengelakkan ia kekeringan. 

Oleh itu, penjagaan gigi palsu adalah penting bagi memastikan kebersihan yang berkekalan. Jika tidak dijaga dengan betul pasti akan memberi kesan buruk terhadap gusi dan mulut. Diharap perkongsian tips penjagaan gigi palsu bermanfaat untuk pemakai gigi palsu. 

4 ulasan:

 1. tips yang baik untuk di amalkan untuk mereka yang gunakan gigi palsu

  BalasPadam
 2. Assalam... buat masa ni belum ada gigi palsu lagi. Tapi mmg dah kena tahu ttg penjagaan gigi palsu ni sbb ada juga gigi dah mcm nak standbai bersana je ni hihii.. Thanks sharing tips ye Cik Zaza.. :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. waalaikummussalam.. semoga entri ini memberi informasi..

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...