Idea Kitar Semula Makanan #2 - Kerepek Roti Canai

Idea membuat kerepek dari roti canai ini tercetus apabila terlihat lebihan roti canai yang tidak habis dimakan dalam peti sejuk. Hendak dipanaskan semula untuk dimakan pasti rasanya tidak sesedap roti canai yang baru dimasak. Hendak dibuang terasa sayang. Jadi terhasillah kerepek ini.

Kerepek Roti Canai
Kerepek Roti Canai

Bahan-bahan Kerepek Roti Canai:

Beberapa keping roti canai (dipotong nipis memanjang)
Minyak masak (untuk menggoreng)
Gula pasir (dikisar halus)




Cara membuat Kerepek Roti Canai:

  1. Gorengkan roti canai yang dipotong dalam minyak panas sehingga ianya garing. 
  2. Angkat dan toskan minyak.
  3. Taburkan dengan gula dan gaul rata. 
  4. Simpan dalam bekas kedap udara. 

Kerepek Roti Canai sedia dimakan sebagai kudapan minum petang bersama secawan kopi panas atau boleh dimakan ketika menonton perlawanan bola sepak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan